Horisont Glassrekkverk Monteringsanvisning

Rekkverket er laget av slitesterk naturlig eloksert aluminium som tåler både vær og vind samt andre ytre forhold. Du får et rekkverk som beholder sin høye finish, år etter år. Alt du trenger å gjøre er å vaske det av og til.

Rekkverket kan monteres med eller uten håndløper alt etter hva du ønsker. Ved montering med håndløper benytter man herdet/laminerte sikkerhetsglass som er 8,76 mm tykke. Vi har en unikt monteringsverktøy som man bruker for å montere håndløper til stolpene slik at dette går som en lek. Uten håndløper benyttes 12,76 mm herdet/laminerte sikkerhetsglass.

HORISONT har også en stolpe som er justerbar slik at man ved ulike vinkler (grader) på terrassen enkelt kan tilpasse rekkverket til din balkong. Man kan velge mellom å montere stolpe nært vegg eller man kan velge veggmonterte stolper som er i samme rene design som resten av rekkverket.

Horisont uten håndlist

For et enda rener uttrykk kan du sette opp Horisont uten håndrekke.

Da benyttes det tykkere glass og noe høyere enn standard 12,76mm

Horisont med håndlist

Klassisk Horisont glassrekkverk med håndlist. I denne løsningen får du en flott håndlist som er med å komplettere rekkverket ditt.

Det benyttes glass som er 8,76mm.

HORISONT toppmonterte stolper monteres direkte på terrasse/ balkong. Vi anbefaler at konstruksjonen som rekkverket skal festes i, er beregnet og ihht til gjeldende anbefalinger fra Sintef Byggforsk, og bruk den anbefalt innfestingen til ditt prosjekt.

– Standard høyde på lagerførte stolper er 1000mm. Monteres med 8,76 mm laminert glass, eller 12,76 mm der håndløper ikke ønskes. Sikkerhetglassene leveres i klart eller sotet.

– Glassene leveres i 930 mm høyde for Horisont med håndløper og 960 mm uten. Glasset settes 50 mm fra dekket og 80 mm fra håndløperen. C/C for stolpene avgjøres av hvilken glassbredde som benyttes mellom stolpene. 

C/C ( senter på stolpe til senter på neste)

For stolper er det glassbredde +20 mm. F.eks.hvis glasset man benytter har en bredde på 980 mm så vil C/C til neste stolpe være 1000 mm. Plantegning som viser glassplassering skal du ha fått fra din forhandler.

Hvis dette er ett større prosjekt, kan det være lurt å bruke en +120 cm tynn trelist eller 2 m. tomstokk og marker på den de forskjellige glassbreddene (+20mm). Bruk den til å sette stolper med korrekte glassavstander, og dermed er det enklere å sjekke layout, deler og avstander til konstruksjonen før man har startet selve monteringen og evn. justere inn hvis det er behov.

VERKTØY
Drill
Bits
Bor i flere dimensjoner
Baufil evn. gjærsag med alu.-blad
Linjelaser evn. krittsnor
Rulleverktøy varenr.: 24665

JUSTERBAR STOLPE 45 – 135° | Varenr. 25121 eloksert | Varenr. 25122 sort
Denne stolpen kan brukes i de tilfeller der man ikke har ett 45° hjørne, og trenger muligheten til å justere vinkelen for å
tilpasse glassene korrekt.
VIKTIG:
Hvis rekkverket skal ha en håndløper og man skal bruke bor-jiggen (Varenr. 25131), for å få festet håndrekken
til denne stolpen må dette gjøres før glassene settes inn.

I denne monteringen bruker vi 3 stk. 680 mm sikkerhetsglass, 1 stk. veggstolpe, 1 stk. midtstolpe, 1 stk. 90° hjørnestolpe og 1 stk. endestolpe.

Avstand mellom stolpene avgjøres av bredde sikkerhetsglass, pluss 20 mm. I dette tilfellet er det en avstand mellom stolper på 700 mm.

Det vil si at ett glass på f,eks. 280 mm skal avstanden på C/C være 300 mm, osv.. Det går dermed an å bruke en meterstokk og måle ut fra stolpeside til stolpe eller stolpefot til stolpefot.

MERK: Det er viktig at Horisont rekkverk ved montering på en treterasse, er at rekkverket MÅ festes etter forskriftene. Og deter tilrekkelig kubbing under dekket for hele lengden av rekkverket.

1. For å sette avstand til midtstolpe måles det ut fra vegg en C/C på 680 mm glass + 20 mm= 700 mm.

2. Merk av den nøyaktige avstanden, og forbor for skruene

3. Skru nå inn første skrue og sjekk at stolpene står 90° vinkelrett ut fra veggen.

4. Skru nå inn de andre skruene og sjekk at stolpen står vinkelrett ut fra veggen, og avstanden er korrekt.

5. Det er viktig at stolpene står i lodd på begge sider. Hvis det viser seg at stolpe er litt ute, bruk en eller flere skiver mellom stolpefoten og dekket for å rette opp stolpen.

6. Nå er det viktig at pyntedekselet settes på stolpen, siden det vil ikke bli mulig senere. Den sortlakkert er pyntedeksel delt og kan settes på plass etterpå.

7. Sett inn glassstopper og gummishimsen på plass. Gummidelen settes inn på skrå i profilen og trykkes ned, og pass på at leppen ligger ned over stopperen.

Denne siden skal vende nedover

8. Sett ut alle stolpene med korrekt C/C og fest dem til dekket.

9. Nå skal gummipakkningene kappes til rett lengde. Det er to typer som skal i dette tilfellet kappes til samme høyde som sikkerhetsglasset som her er på 930 mm. Det er fargekodet gummilister i hvit og blå armering. Den hvite skal være til utsiden av glasset og stolpe, og den blå er den som skal inn etter glassene er på plass. Bildet viser kappingen av de blå pakninger.

Ved montering av Horisont uten håndløper har glassene en høyde på 960 mm kuttes deretter.

MERK: 12,76 glass
For 12,76mm glassene er det egne gummipakningene som er merket rødt, varenummer: 25192, se bilde under.

10. Start med å tre på de hvite pakkingene som skal vende ut fra dekket. Hvis dette blir vanskelig kan det være lurt å bruke en
silikonspray for å lette arbeidet.

HUSK: Den hvite skal anvende på utsiden av stolpe.

11. Sjekk at alle stolpesporene har glassstopper og gummishims. Sett alle glassene på plass og være forsiktig når glasset senkes
ned i sporene.

12. Finn frem de blå gummipakningene og start med med å presse disse på plass. Det er viktig at pakningen settes inn samme vei som på bildet til høyre.

Hvis ditt prosjekt har mange glass, kan det være lurt og bruke vårt pressverktøy for å rulle pakingen på plass.

Start oppe og press inn pakningen inn nedover, men pass på å ikke strekk den på lengden.

13. Legg inn gummishimsen inn på skrå og press ned, her skal leppen vende opp mot toppen. Deretter legg på plass avstandstykket ned på begge sider

14. Håndløper kommer i 2 deler. Start med å kappe til første lengde av den nedre delen av håndløper. Vi anbefaler at alle skjøtene må legges over senter av stolpene. Dette vil gi den beste stabiliteten over tid,og skjøten vil bli festet med de selvborrende skruene på hver sin side av skjøten.

Bildet under viser bormalen er satt over midtstolpe. Hvis skjøt av handprofilen skulle skje ville det optimale midt på stolpen. Når man har sjekket at det er kappet i korrekt lengde av underdelen, brukt den som mal for kutt av toppdelen av håndløper.

 

15. Når bormalen er på plass over midtstolpe er det klart å fest inn den nedre delen av handlisten, skruene er selvborrende og vil sentere seg direkte i stolpeprofilen for et optimalte feste. Det vil også være lettere å feste skruene hvis man forborrer med et metall bor.

Det er viktig at alle fire skruene er skrudd helt ned forkunne løsne bormalen.

 

16. På vår montering har vi satt opp en hjørnestolpe for en 45° gjæring. For best resultat er en gjæringsag det beste alternativet for å få ett rett kutt. Her kan det være lurt og teste sagen på en bit, før den korrekte lengden av håndrekken kappes.

45° GJÆRiNG 
Her er det viktig at de 2 første skruene fastsettes som på bildet en skru på hver side ved skjøten og deretter i front og bakkant i skjøten. Her kan man også forborre i senter for å lette innfestingen.

 

17. Da er det klart for å klipse fast øvre del av håndløper.

 

18. Hvis det er en åpen avsluttning av håndløper er det ca. 50 mm fra enden til skruene, hvis det kappes kortere vil det ikke bli plass til endelokket. Hvis det ønskes, eller at det ikke er plass nok for en 50 mm avslutting må endelokket kappes til. Da kan det være behov for feste det litt med Tek7 eller silikon.

0